Roślinne lody limonkowe z awokado

IMG_20160811_184601

Macie ochotę na orzeźwiające lody roślinne o lekkim smaku? Połączenie awokado i limonki będzie idealne. Owoc maślany nadaje się do wyrabiania domowych lodów wegańskich nie gorzej niż banany! Smak soku z limonki nie jest aż tak kwaśny jak cytrynowy, dzięki czemu nadaje się w sam raz jako dodatek do słodkości. W tym przepisie pełni także funkcję utrzymania pięknego, zielonego koloru awokado.

Składniki (na około 0,5 litra lodów):

  • 2 bardzo dojrzałe awokado
  • 2 limonki
  • 4-5 łyżek syropu klonowego lub z agawy

Przepis:

  1. Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestek. Obieramy ze skórki. Miąższ wrzucamy do dużej miski.
  2. Do awokoado dodajemy sok świeżo wyciśnięty z limonek oraz syrop. Miksujemy blenderem ręcznym.
  3. Masę przekładamy do pojemnika na żywność. Wstawiamy do zamrażalki na około 2-3 godziny.
  4. Zmrożone lody nakładamy łyżką formując kulki. Dekorujemy owocami wedle uznania.

Jeśli nie jesteście pewni, czy Wasze awokado jest już wystarczająco dojrzałe lub zastanawiacie się, jak długo musicie jeszcze czekać, aż jego konsystencja będzie dość „rozciapana” do wyrabiania lodów, sprawdźcie mój wpis o 5 wskazówkach mówiących, że awokado jest idealnej miękkości.

Smacznego! 🙂

2 komentarze


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *